יש לה יכולת מופלאה לזקק סיפור מרתק מתוך עובדות, להנגיש מידע וליצור עניין – כתיבה עיתונאית מייצרת דיאלוג מושלם בין דיוק ענייני לכתיבה קולחת, בהירה ומושכת. היא מהווה צינור להעברת מידע חיוני לציבור הרחב באשר הוא, תוך שימוש בטכניקות כתיבה מגוונות ובשפה ברורה ותמציתית. סוד הקסם שלה? היא יכולה לברוא סיפור מרתק מתוך מידע יבש. מהי כתיבה עיתונאית ובמה היא נבדלת מסוגי כתיבה אחרים? צוות התוכן של אונדהאוס כאן כדי לענות על כל השאלות החשובות.
כתיבה עיתונאית – קווים לדמותה
מדובר בז'אנר ייעודי של כתיבה שמטרתו לדווח על חדשות ואירועים עובדתיים שונים. היא עשויה לשמש במאמרים בעיתונות או כמאמרים בבלוג דיגיטלי, בכתבות טלוויזיה, רדיו או באתרי חדשות. בשל כך, לכתיבה עיתונאית ידע, הגדרות וכללים משלה. לרוב היא תהא מורכבת ממשפטים קצרים ובהירים ומפסקאות קצרות אשר נועדו להגיע לעיקר באופן המהיר והתמציתי ביותר.
כתבה שכתבנו עבור הקוסמטיקאית מור בראל – מגזין עיתון הארץ
רגע, רגע , מה ההבדל בין כתיבה עיתונאית לכתיבה שיווקית?
ראשית, הכתיבה העיתונאית היא לרוב ארוכה ומפורטת יותר ובעיקר, כתובה בלשון אובייקטיבית. בשורה התחתונה, אין בה ניסיון למכור ולכן היא גם נעדרת הנעה לפעולה, המאפיינת את הכתיבה השיווקית. אך אל תטעו, זה לא הופך אותה בהכרח ללקונית ומשמימה. כותבים מקצועיים ישכילו להעביר את המידע באופן הנכון, מתובל בעניין, כך שלא תוכלו להניח אותה לרגע!
5 דגשים חשובים – מאפיינים עיקריים של הכתיבה העיתונאית
אובייקטיביות: כתיבה עיתונאית צריכה להיות אובייקטיבית ככל האפשר, ולהציג את העובדות בצורה ניטרלית, ללא הטיות אישיות.
מבנה נכון: לכל סוגה עיתונאית יש מבנה קבוע. ידיעה, למשל, תפתח בכותרת מושכת ותכלול את המידע החשוב ביותר בתחילת הטקסט. כתבה, לעומת זאת, תאפשר הרחבה ותיאור מעמיק יותר של הנושא.
דיוק: ובהירות: חשוב מאוד שהמידע המוצג בכתיבה עיתונאית יהיה מדויק ונכון. הכתיבה צריכה להיות ברורה וקלה להבנה, גם עבור קוראים שאינם מתמצאים בנושא.
עניין: כתיבה עיתונאית צריכה להיות מעניינת ומושכת עבור הקורא.
תמציתיות: הכתיבה צריכה להיות תמציתית ולעמוד במינימום מילים.
מאייטם ועד כתבת תחקיר מעמיקה – כל סוגי הכתיבה העיתונאית
ידיעה: דיווח תמציתי על אירוע אקטואלי, תוך הקפדה על אובייקטיביות וענייניות.
כתבה: הרחבה מעמיקה של אירוע או נושא, תוך שילוב עובדות, ניתוחים, דעות וציטוטים.
מאמר דעה: ביטוי עמדה אישית בנוגע לנושא ציבורי, תוך שימוש בטיעונים, ראיות והוכחות.
כתבת תחקיר: חשיפת מידע חדש או חשיפת פרשיות לא ידועות.
ביקורת: ניתוח והערכה של יצירה אמנותית, ספרותית או קולנועית.
מתוך כתבה מגזינית שיצרנו עבור פורטל החתונות MIT4MIT
העולם הדיגיטלי שינה רבות את פני הכתיבה
כיום, עיתונאים צריכים להתאים את כתיבתם לפלטפורמות דיגיטליות שונות, כמו אתרי אינטרנט, רשתות חברתיות ובלוגים. כתיבה קצרה ותמציתית, שימוש בתמונות וסרטונים ועוד רבים, הם רק חלק מן האתגרים וההזדמנויות שהעידן הדיגיטלי מציב בפני עיתונאים.
לסיכום:
כתיבה עיתונאית היא מקצוע תובעני וכלי רב עוצמה, המשלב אחריות חברתית, יצירתיות ויכולת להעביר מידע בצורה מושכת. עיתונאים איכותיים הם נכס חשוב לכל חברה דמוקרטית, וככאלה הם מאפשרים לציבור לקבל החלטות מושכלות על סמך מידע אמין ומגוון. יותר מהכל, תפקידם לשמש כשומרי סף ולדווח על האמת ללא חשש וללא משוא פנים.
מילה מאיתנו,
נכון, אנחנו חיים בעידן דיגיטלי, אבל הכתיבה העיתונאית עוד לא אמרה את המילה האחרונה. מניסיון רב שנים, טרם נס ליחם של העיתונים והמגזינים, ויש לא מעט לקוחות אשר עושים שימוש במדיה הכתובה לצורכי יח"צ, קידום ועוד.
עוד בנושא
רוצים לקבל מידע נוסף? קליק ואנחנו חוזרים >>